Waar komt de naam vandaan?

Het woord “revirentem” in het Latijn is de derde persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van het werkwoord “revertor,” dat “teruggaan”, “terugkeren” of “omkeren” betekent. Het geeft aan dat iemand op dit moment aan het terugkeren is. Dus het betekent iets als “Hij keert terug”.

Een bekend voorbeeld van het gebruik van “revirentem” in het Latijn is te vinden in het bekende citaat “Veni, vidi, vici” van Julius Caesar. Dit betekent “Ik kwam, ik zag, ik overwon”. Hierin is “vici” de eerste persoon enkelvoud verleden tijd van het werkwoord “vincere,” wat “overwinnen” betekent. Als we dit citaat in de tegenwoordige tijd willen uitdrukken, zou het worden: “Venio, video, revirentio” (Ik kom, ik zie, ik keer terug). Het gebruik van “revirentem” in dit voorbeeld geeft aan dat de persoon op dat moment aan het terugkeren is, nadat hij heeft overwonnen. 

“Terugkeren” wordt hier dus onlosmakelijk verbonden met “overwinnen”.  Vandaar de naam Revirentem: “Hij komt terug na zijn overwinning”. Hij is dit geval de coachee, die na een coachttraject terug bij zichzelf komt nadat hij een aantal drempels heeft overwonnen.

Revirentem en Coaching

Ik help mensen terug te keren naar wie ze eigenlijk zijn. Of een ommekeer te maken in hun leven om in een betere toekomst voor zichzelf te kunnen voorzien. Daarbij moeten dingen worden overwonnen en achter gelaten worden. Dit is hard werk, waardoor “de overwinning” als betekenis extra waarde krijgt. Bovendien is Revirentem derde persoon tegenwoordige tijd. 

Dit staat symbool dat het een werkwoord is en al doende is. Het houdt niet op, na de coaching blijf je werken aan jezelf, aan je toekomst, aan je wensen en doelen. Maar altijd met de kracht van de overwinning. Deze overwinning geef ik symbolisch betekenis door de “prijs” die je jezelf geeft na mijn coaching. Deze “prijs” is ook de stok achter de deur om door te gaan

Het logo

Het logo van Revirentem is gebaseerd op de prachtige rotsformatie Trolltunga in Noorwegen. Trolltunga, ik heb het er vaak over. Omdat mijn eerste tocht naar Trolltunga voor mij “life-changing” was… Je kan er alles over lezen in mijn blog: “Loop je eigen pad…”. Maar in het kort, hier begon mijn ’terugkeer’ of “ommekeer” naar wat ik ECHT wil, naar wie ik ECHT ben, maar vooral naar “wat ik echt wil doen”. Hier in deze bergen is het allemaal begonnen.

Eenmaal terug van onze wandeltocht vielen telkens meer puzzelstukjes op zijn plaats. Waarom vloog ik bepaalde dingen aan, zoals ik ze aanvloog. Waarom werd ik gedreven door bepaalde ideeën en wensen? Hier werd het zaadje geplant wat uiteindelijk zou leiden tot mijn terugkeer, tot mijn “Revirentem”!